دیگر از شیر نترسید!

به گزارش وبلاگ غزل، اگر شما هم جزو آن گروه افرادی هستید که بعد از خوردن یک لیوان شیر دچار دل درد و دل پیچه می شوند، جالب است بدانید تنها شما نیستید که دچار این حالت می شوید، حدود 70 درصد مردم دنیا نمی توانند شیر و سایر محصولات لبنی را به راحتی مصرف نمایند. به نظر می رسد عدم تحمل لاکتوز وراثتی است. بسیاری از افرادی که مبتلا به این

دیگر از شیر نترسید!

دیگر از شیر نترسید!

نویسنده: فرزانه فولادبند

اگر شما هم جزو آن گروه افرادی هستید که بعد از خوردن یک لیوان شیر دچار دل درد و دل پیچه می شوند، جالب است بدانید تنها شما نیستید که دچار این حالت می شوید، حدود 70 درصد مردم دنیا نمی توانند شیر و سایر محصولات لبنی را به راحتی مصرف نمایند. به نظر می رسد عدم تحمل لاکتوز وراثتی است. بسیاری از افرادی که مبتلا به این بیماری هستند از مشکل اصلی شان بی اطلاع اند و بعضی هم به اشتباه تصور می نمایند به بیماری گوارشی دیگری مبتلا هستند.

عدم تحمل لاکتوز، ناتوانی دستگاه گوارش در جذب لاکتوز، قند اصلی موجود در شیر است. قند لاکتوز برای هضم شدن باید به قند ساده تبدیل گردد. این کار را آنزیمی به نام لاکتاز که در روده وجود دارد، انجام می دهد. اگر آنزیم لاکتاز در بدن فردی کم باشد یا فردی اصلا این آنزیم را نداشته باشد قند لاکتوز شکسته نمی گردد و به وسیله باکتری های موجود در روده عظیم تخمیر می گردد. این فرآیند موجب ایجاد نفخ و افزایش حرکات گوارشی، دردهای شکمی و اسهال می گردد. معمولا 30 دقیقه تا 2 ساعت پس از نوشیدن شیر و یا سایر محصولات لبنی فرد دچار این علایم می گردد.

چه افرادی در معرض ابتلا به عدم تحمل لاکتوز هستند؟

عدم تحمل لاکتوز به عوامل مختلفی مانند نژاد، سن، تولد زودرس، جراحی گوارشی و یا سایر بیماری ها بستگی دارد.

همان طور که گفتیم حدود 70 درصد جمعیت دنیا دچار این مشکل هستند اما فراوانی آن در اروپا و آمریکای شمالی کمتر و در آسیا و آفریقا بیشتر است.

عدم تحمل لاکتوز تا قبل از 2 سالگی شایع نیست و معمولا بعد از 5 سالگی شروع می گردد. با بالا رفتن سن بدن اندازه آنزیم لاکتاز کمتری فراوری می نماید بنابراین بعضی افراد در عظیمسالی دچار این مشکل می شوند.

آنزیم لاکتاز در سه ماهه سوم بارداری افزایش می یابد و به همین خاطر نوزادانی که زود متولد می شوند (هفته 28 تا 32 بارداری) ممکن است دچار این مشکل شوند.

افرادی که تحت جراحی های گوارشی قرار گرفته اند یا بیماری های روده ای دارند تا زمانی که مشکل اصلی شان درمان نشده باشد ممکن است دچار مشکل باشند.

بعضی افراد هم چند روز پس از ابتلا به اسهال دچار عدم تحمل لاکتوز می شوند که این حالت به دلیل بیماری است و پس از چند روز رفع می گردد.

اگر دچار عدم تحمل لاکتوز هستید، بخوانید

افرادی که مبتلا به عدم تحمل لاکتوز هستند، نمی توانند توانایی بدن شان را در برابر محصولات غذایی حاوی لاکتوز تغییر بدهند اما می توانند با تغییر رژیم غذایی و استفاده از محصولات غذایی خاص که برای افرادی با این مشکل تهیه شده است، نشانه ها و علایم عدم تحمل لاکتوز را کنترل نمایند.

اگر شما دچار عدم تحمل لاکتوز هستید، ممکن است لازم نباشد به طور کامل محصولات لبنی را کنار بگذارید. بیشتر افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارند، می توانند از بعضی محصولات لبنی بدون هیچ مشکل خاصی استفاده نمایند. بعضی هم می توانند با افزودن تدریجی مقادیر کم محصولات لبنی به رژیم غذایی شان، علایم را کاهش داده و با این مشکل کنار بیایند. استفاده از شیر در رژیم غذایی بسیار مفید است چون ارزش غذایی بالایی دارد و حاوی کلسیم، ویتامین A و D، ریبوفلاوین و فسفر و سایر مواد مغذی مورد احتیاج بدن است. کنار گذاشتن شیر به طور کامل ممکن است در جذب و تامین کلسیم مورد احتیاج استخوان ها و دندان ها مشکل ایجاد کند. رعایت این نکات به شما یاری می نماید تا با تغییر رژیم غذایی خود بدون کم کردن مقدار کلسیم دریافتی علایم عدم تحمل لاکتوز را کنترل کنید:

1 اندازه شیر کمتری بخورید: یکی از راه های کاهش شدت علایم عدم تحمل لاکتوز این است که در هر بار مصرف اندازه کمی شیر بنوشید. با این کار احتمال بروز علایم گوارشی هم کمتر می گردد.

2 شیر را با وعده های اصلی غذا مصرف کنید: بهتر است به جای اینکه شیر را به تنهایی مصرف کنید آن را همراه با غذاهای دیگر مصرف کنید. کندتر شدن عمل هضم ممکن است علایم عدم تحمل لاکتوز را کمتر کند.

3 مصرف انواع محصولا لبنی را تجربه کنید: همه محصولات لبنی مقدار لاکتوز یکسانی ندارند. برای مثال بعضی انواع پنیر اندازه کمی لاکتوز دارند و علایم و نشانه های کمتری ایجاد می نمایند. بعلاوه بعضی فرآورده های لبنی مانند ماست به دلیل باکتری هایی که در عمل تخمیر ایجاد می گردد ممکن است به طور طبیعی آنزیمی فراوری نمایند که لاکتوز را از بین ببرد.

4 از محصولات کم لاکتوز و یا بدون لاکتوز بهره ببرید: شما می توانید این محصولات را در بیشتر فروشگاه ها در کنار سایر محصولات لبنی پیدا کنید. ممکن است کمی گران تر باشند اما ارزش غذایی بالایی دارند.

5 مراقب سایر مواد غذایی حاوی لاکتوز باشید: گاهی ممکن است بدون اینکه متوجه باشید بیش از حد لاکتوز مصرف کنید. اگرچه شیر و محصولات لبنی منبع طبیعی لاکتوز هستند اما این نوع قند معمولا به غذاهای دیگر مانند مکمل های حاوی غلات، سوپ های آماده، سس سالاد، شکلات های شیری و سایر محصولات غذایی هم افزوده می گردد. قبل از خرید این محصولات اطلاعات روی برچسب آن را به دقت بخوانید و در صورت وجود ترکیباتی مانند شیر، خامه، شیرخشک آن را با احتیاط مصرف کنید. بعضی داروها هم حاوی مقادیر کمی لاکتوز هستند و ضروری است هنگام مراجعه به پزشک حتما او را از این مشکل آگاه کنید.

6 از منابع دیگر کلسیم بهره ببرید: اگر نمی توانید به اندازه کافی از محصولات لبنی بهره ببرید از منابع دیگر کلسیم مانند انواع کلم، سبزی های برگ دار، ماهی سالمون، مغز بادام ، مرکبات و شیر سویا بهره ببرید. برای اطمینان از دریافت کلسیم کافی در رژیم غذایی با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.

7 از قرص آنزیم لاکتوز بهره ببرید: این قرص حاوی آنزیمی است که در هضم لاکتوز به شما یاری می نماید. این دارو پیش از صرف غذا مصرف می گردد و تاثیر آن در افراد مختلف فرق دارد اما در بیشتر موارد به بهبود علایم یاری می نماید.

8 از مکمل های کلسیم بهره ببرید: استفاده از مکمل های کلسیم برای بسیاری افراد به ویژه آنهایی که عدم تحمل لاکتوز دارند و نمی توانند به اندازه کافی از محصولات لبنی استفاده نمایند، مفید است.

9 از پروبیوتیک ها یاری بگیرید: پروبیوتیک ها باکتری های زنده موجود در روده ها هستند که به هضم غذا یاری می نمایند. این باکتری ها در بعضی محصولات لبنی مانند ماست و در بعضی کپسول های مکمل موجود است. به نظر می رسد در بعضی موارد پروبیوتیک ها هم در هضم لاکتوز موثر باشند.

10 از دارو یاری بگیرید: بعضی داروهای ضداسهال در کاهش علایم عدم تحمل لاکتوز موثرند و مصرف آنها به افرادی که دچار این مشکل هستند، توصیه می گردد. این داروها حتما باید با مشورت و طبق دستور پزشک مصرف شوند.

منبع:www.salamat.com

منبع: راسخون

به "دیگر از شیر نترسید!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دیگر از شیر نترسید!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید